top of page

Sat, Apr 25

|

Nepal

Еверест - базов лагер: по пътя на мечтите

Цена: от 4270 лв. Продължителност: 14 дни Дестинация: Непал Неповторимо пътешествие из величествената природа, древната култура и уникалния бит на местното население в Непал.

Регистрацията е затворена
Вижте други събития
Еверест - базов лагер: по пътя на мечтите
Еверест - базов лагер: по пътя на мечтите

Час и място на тръгване

Apr 25, 2020, 6:00 AM – May 08, 2020, 8:00 PM

Nepal, Nepal

Програма:

Еверест - базов лагер: по пътя на мечтите

Дата: 25.04.2020 - 08.05.2020

Едно от най-достойните за уважение качества на човека е волята му да сбъдва мечтите си. Несъмнено един от най-големите символи на този стремеж е връх Еверест – най-високият в света. Издигащ се величествено на 8848 м.н.в. той вълнува духа и разума на поколения алпинисти и любители на голямата планина. Тази пролет ще поемем по пътя до базовия лагер на Еверест, за да се доближим до усещането за извисяване „високо в небесата“ и да разберем истинския смисъл на името, което непалското население дава на върха – Сагарматха. Ще се впуснем в едно незабравимо приключение, предизвиквайки човешките си способности, разширявайки духовните си хоризонти и обогатявайки цялата си същност с допира до величествената природа, сакралните вярвания и древната култура на Непал.

Акценти:

 • Трекинг до базовия лагер на връх Еверест, на 5364 м.н.в.;
 • Туристическа обиколка на столицата на Непал – Катманду и посещение на някои от забележителностите, включени в списъка на ЮНЕСКО;
 • Потапяне в атмосферата и културата на местните шерпски села;
 • Посещение на древни религиозни храмове и паметници на културата;
 • Величествена природа, гледки към едни от най-високите върхове на планетата – Еверест (8848 м.), Лхотце (8516 м.), Нупце (7855 м.) и др.;
 • Наблюдаване на разнообразие от диви животни в естествената им среда;
 • Природа, култура и философия, съчетани в един трекинг из най-голямата планинска верига в света – Хималаите. 
 • Местен водач и български ръководител на групата.

Общ преглед на програмата:

Трекингът до базовия лагер на Еверест се смята за един от най-впечатляващите, тъй като разкрива гледки към високите хималайски върхове: Еверест (8848 м.) Лхотце (8516 м.), Нупце (7855 м.), Пумори (7161 м.), Чангасте (7550 м.), Ама Даблам (6856 м.) и др. Започва с кратко пътуване от Катманду до Лукла, преминава през множество шерпски села, исторически, археологически и религиозни забележителности и ни отвежда в подножието на най-високия връх в Хималаите и в света – Еверест. Този трекинг е своеобразно пътуване из културата на местното шерпско население. Той дава възможност да се запознаем с един различен начин на живот и светоусещане; да надникнем в миналото, да се насладим на настоящето и да помечтаем за бъдещето. Маршрутът е един от най-популярните и позволява на всеки в добра физическа форма да се наслади на голямата вдъхновяваща планина.

Програма:

Ден 1: Пристигане в Катманду (1300 м.н.в.)

Първият ден от нашето приключение в Хималаите започва с полет от София до Катманду – столицата на Непал. Пристигаме, настаняваме се в хотела и след кратка освежаваща почивка се срещаме с местния ни водач, който ще разясни особеностите на предстоящата програма. Вечерта ще се насладим на прекрасна вечеря, организирана от любезните ни домакини специално за нашето посрещане. Ще се потопим във вкусовете и ароматите на традиционната непалска кухня в едни от най-добрите ресторанти в столицата.

 • Полет София – Катманду
 • Трансфер и настаняване в хотела
 • Среща с местния водач на групата и неговия екип
 • Вечеря с домакините ни в един от най-известните ресторанти в Катманду

Ден 2: Туристическа разходка из Катманду и подготовка за трекинга

Долината на Катманду е мястото, където Будизма и Индуизма са разцъфтявали заедно векове наред. Древните будистки и индуизтки храмове са великолепни. Ще се насладим на изяществото им като част от туристическата ни разходка из забележителностите, включени в списъка на ЮНЕСКО. Ще посетим също известният Храм на маймуните (Monkey Tample) и Буданат ступа (Bouddhanath Stupa). Катманду е космополитен град и като столица на Непал, той обединява хора с различни корени, религиозни и културни разбирания. Ще се потопим в уникалната му атмосфера и ще се насладим на новите емоции, които това приключение ще ни донесе.

 • Закуска
 • Туристическа обиколка на основните забележителности на Катманду, включени в списъка на ЮНЕСКО
 • Приготвяне на трекинг багажа
 • Вечеря

Ден 3: Катманду – Мантали – Лукла – Пакдин

Ставаме рано и потегляме с организиран от домакините ни транспорт към Мантали (Manthali), откъдето ще вземем вътрешен полет до Лукла (Lukla). Кацаме на стръмна планинска писта в Лукла, откъдето започва и нашият преход до базовия лагер на Еверест. В този ден целта ни е да достигнем до селцето Пакдинг (Phakding) на 2562 м.н.в., което се намира в близост до Лукла. Натоварването в първия ден от прехода ни е леко, позволяващо ни да навлезем плавно в темпото, което ще поддържаме в следващите единадесет дни. Ще нощуваме в Пакдинг. Селото е включемо в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ще имаме прекрасната възможност да го разгледаме и да се потопим в атмосферата на местния бит и култура, заобиколени от несравнмата красота на планината. 

 • Ранно ставане и трансфер до Мантали (около 3 часа и 40 мин.); бърза закуска
 • Полет Мантали – Лукла
 • Пристигане в Лукла и кратка почивка за обяд
 • Начало на прехода до базовия лагер на Еверест
 • Пристигане и нощувка в Пакдинг

Продължителност на прехода: около 4 часа.

Ден 4: Пакдинг – Намче Базар (3440 м.)

В този ден ще преминем през множество шерпски селца, разположени по течението на реката Dudh Koshi, която води началото си от известните езера Gokyo. Преходът ни води през въжени мостове и гори до мястото, където реките Dudh Koshi и Bothe Koshi се сливат. Продължаваме по стръмна пътека, в края на която ще бъде наградени с прекрасната гледка към връх Еверест (8848 м.), който наднича зад билата на върховете Лхотце (8516 м.) и Нупце (7855 м.). Ще спрем за кратко, за да се насладим на момента, след което продължаваме към Намче Базар (Namche Bazaar) – основният търговски център в региона на Еверест, както и популярно място за аклиматизация по пътя към високите Хималаи.

 • Ранно ставане и закуска
 • Преход от Пакдинг до Намче Базар 
 • Пристигане и нощувка в Намче Базар

Продължителност на прехода: около 6 часа.

Ден 5: Ден за аклиматизация в Намче Базар

Този ден ще посветим на адаптиране на организма към заобикалящата го среда. В ежедневието си не сме свикнали да бъдем на височина над 3000 м. за дълги периоди от време и е възможно някои от нас да изпитват лек дискомфорт като главоболие или отпадналост. Аклиматизационния ден в Намче Базар ще ни помогне да преодолеем тези временни усещания и да се подготвим за плавното ни изкачване до 5364 м.н.в. Всеки ще може да прекара деня спрямо предпочитанията си. Вариантите в този ден са: лек преход до селцето Таме (Thame) или до село Комджунг (Khomjung); разходка из Намче Базар или изкачване до известаната самолетна писта в Сиянгбоче (Syangboche), откъдето отново се разкрива прекрасна гледка към връх Еверест. 

 • Време да се насладим на спокойната непалска утрин и вкусната закуска
 • Свободно време за аклиматизация 
 • Вечеря и нощувка

Ден 6: Намче Базар – Тенгбоче (3860 м.)

Днешният ден започва с умерено натоварване, съпроводено от невероятната гледка към върховете Еверест, Лхотце, Нупце, Ама Даблам (Ama Dablam, 6812 м. ), Тамсерку (Thamserku, 6623 м.) и Кангтайга (Khangtaiga). По пътя си е възможно да срещнем някои от дивите обитатели на планината като пъстрият фазан и величествения елен. Ще се спуснем отново в долината на река Dudh Koshi, където ще преминем през няколко селища, в които ще видим традиционните за района молитвени колела, които според местните вярвания имат способността да чистят лошата карма. Ще преминем отново през множество въжени мостове, хвойнови гори и стръмни пътеки, за да достигнем до Тенгбоче (Tengboche). В селото се намира един от важните будистки манастири – манастирът Tengboche, който представлява най-голямата будистка гомпа в района Кумбу. Мястото впчетлява с архитектурата си и панормата към върховете Еверест, Ама Даблам , Лхотце, Нупце и още много други. 

 • Ранно ставане и закуска
 • Преход от Намче Базар до Тенгбоче
 • Разходка в Тенгбоче и посещаване на манастира
 • Вечеря и нощувка

Продължителност на прехода: около 6 часа.

Ден 7: Тангбоче – Дингбоче (4360 м.)

Започваме деня с вдъхновяваща гледка към връх Еверест. След закуска ще поемем по маршрута ни, който се спуска към река Имятце (Imjatse). Ще преминем моста на реката и ще продължим по пътя си, наблюдавайки как постепенно растителността около нас се променя, дърветата остават назад и започваме да се движим основно сред ниски хвойни и други храстовидни видове. Ще се изкачим до селцето Пангбоче (Pangboche) на 3900 м. – последното населено място преди Дингбоче. Продължаваме към Сомара, където ще спрем за обяд. След почивката се отправяме към шерпското село Дингбоче, където ще нощуваме.

 • Ранно ставане и закуска
 • Преход от Тангбоче до Дингбоче
 • Пристигане и нощувка в Дингбоче

Продължителност на прехода: около 6 часа.

Ден 8: Дингбоче – Лобуче (4910 м.)

Преходът в този ден е сравнително кратък. Започва с приятен терен от Дингбоче до Токла (Thokla), след което пътеката става стръмна и ни отвежда до Лобуче (Lobuche). Тъй като ще пристигнем рано, в този ден  ще можем да се насладим на гледката към ледника Кумбу, в подножиевто на връх Еверест или ще се разходим до Италианската пирамида – високопланинска лаборатория, създаден от италианския учен проф. Ардито Дезио и официално функционираща от 1990 г.

 • Ранно ставане и закуска
 • Преход от Дингбоче до Лобуче
 • Свободно време за изследване на района
 • Вечеря и нощувка

Продължителност на прехода: около 4 часа.

Ден 9: Лобуче – Горакшеп (5170 м.) – базов лагер на Еверест (5364 м.)

Денят започва с изкачване по камениста и ветровита пътека с гледка към северната стена на връх Еверест и върховете Пумори (Pumori), Мхалангур (Mahalangur), Лингтерн (Lingtern), Комбутце (Khumbutse), Нупце (Nuptse). Маршрутът продължава по равна пътека до Горакшеп (Gorakshep). Ще се настаним в хотела, ще обядваме и след кратка почивка ще поемем към най-високо разположения базов лагер – базовият лагер на Еверест. Лагерът не предлага гледка към върха, но могат да се видят много други интересни неща като ледопада на ледника Кумбу и цветните лагери на различните международни експедиции. Мястото е завладяващо, вдъхновяващо и респектиращо. Ще останем достатъчно дълго, за да се насладим на досега до големия алпинизъм, след което ще се върнем обратно в хотела ни в Горакшеп за заслужена почивка.

 • Ранно ставане и закуска
 • Преход от Лобуче до Горакшеп и настаняване в хотела
 • Преход от Горакшеп до базовия лагер на Еверест
 • Вечеря и нищувка в хотела в Горакшеп

Продължителност на прехода: около 7 часа.

Ден 10: Горакшеп – Периче (4280 м.), с изкачване на Кала Патар (5644 м.)

Денят започва с ранно изкачване до Кала Патар или на местния език - „Черната скала“. Това е известно място, разположено на южното било на Пумори, което разкрива красива гледка към връх Еверест. Ще запечатаме в красиви снимки хоризонта и ще се спуснем обратно в Горакшеп за закуска. След това започва нашето спускане към красивото шерпслко село Периче (Periche). 

 • Раннен преход до Кала Патар
 • Връщане в Горакшеп и закуска
 • Преход до Периче
 • Настаняване и нощувка в Периче

Продължителност на прехода: около 9 часа.

Ден 11: Периче – Намче Базар

Връщаме се обратно към Намче Базар. По пътя си ще минем през няколко шерпски селца, включително познатото ни вече Тенгбуче. Там ще спрем за обяд, след което ще продължим към Намче за вечеря и нощувка.

 • Ранно ставане и закуска
 • Преход от Периче до Намче Базар
 • Настаняване и нощувка в Намче Базар

Продължителност на прехода: около 7 часа.

Ден 12: Намче Базар – Лукла

След закуска поемаме обратно към Лукла по познатия вече маршрут. Пътеката ни води стръмно надолу през борови гори, преминаващи в дъбови, през полета от рододендрони и други красиви гледки. 

 • Ранно ставане и закуска
 • Преход от Намче базар до Лукла
 • Настаняване и нощувка в Лукла

Продължителност на прехода: около 6 часа

Ден 13: Лукла – Мантали – Катманду

От Лукла ще вземем вътрешен полет до Мантали, откъдето с организиран от домакините ни транспорт ще се придвижим до Катманду. Ще се настаним в хотела, след което в зависимост от времето на пристигане в столицата, всеки ще има свободно време за разходка из Катманду.

 • Полет Лукла – Мантали
 • Трансфер Мантали – Катманду (около 3 часа и 40 минути)
 • Настаняване в хотела в Катманду и свободно време

Ден 14: Катманду – София

Този ден ни връща обратно в България, където ни очакват най-близките ни хора. С усмивка ще разказваме за преживяното и с радост ще се връщаме в спомените си от това неповторимо приключение до базовия лагер на връх Еверест. 

 • Полет Катманду – София

Цена: 4460 лв.

Ранни записвания:  

 • При записване до 15.01.2020 цената на програмата е 4270 лв.
 • При записване от 15.01.2020 до 30.01.2020 цената на програмата е 4350 лв.

За да се възползвате от промоционалните цени, трябва да преведете капаро от 500 лв. в периода на промоционалните дати. 

Цената включва: 

 • Полет от София до Катманду
 • Полет от Катманду до София
 • 3 нощувки в двойни стаи в хотел в Катманду с включена закуска
 • Традиционна вечеря в един от най-известните ресторанти в Катманду
 • Изхранване по време на прехода (закуски, обеди, вечери)
 • Нощувки в двойни стаи по време на прехода
 • Трансфери
 • Вътрешни самолетни полети
 • Туристическа обиколка на Катманду с местен екскурзовод
 • Такса вход за Храма на маймуните и Буданат ступа
 • Местен водач с английски и помощник местен водач
 • Български водач
 • Носачи по време на прехода
 • Интернет достъп в Катманду
 • Застраховка за пътуване в чужбина

Цената не включва: 

 • храна и напитки, които не са посочени в програмата
 • такси вход, които не са посочени в програмата
 • бакшиши за носачите
 • виза за Непал

Записване: Може да се запишете чрез:

 • бутона "Записване" 
 • да ни пратите e-mail на go.go.adventures.bg@gmail.com
 • да позвъните на телефон 0899009664.

Банкова сметка: 

Гоу Гоу Адвентчърс Трипс ООД

ЕИК: BG205607337

BG12RZBB91551010423927

RZBBGSF

РАЙФАИЗЕН БАНК 

Какво да вземете със себе си?

 • Фотоапарат
 • Бинокъл (ако имате)
 • Обувки за планински преходи
 • Маратонки или други леки обувки
 • Джапанки
 • Резервен чифт връзки
 • Спален чувал
 • Лека кърпа
 • Дрехи и бельо за по време на прехода 
 • Водо- и влагоизолиращо яке (мембрана)
 • Полар
 • Термо бельо
 • Пухенка
 • Удобен панталон за планински преходи
 • Няколко чифта дебели чорапи
 • Челник
 • Щеки
 • Бутилка за вода (поне 1 л.)
 • Слънцезащитен крем
 • Дебела шапка
 • Тънка шапка или buff
 • Ръкавици (тънки и дебели)
 • Слънчеви очила
 • Лични лекарства (предписани от лекар) 

*Ако се нуждаете от екипировка под наем, се свържете с нас, за да съдействаме с набавянето й.

*Гоу Гоу Адвентчърс Трипс ООД запазва правото си да променя програмите с цел Вашата безопасност.

Сподели програмата

bottom of page