top of page

Sat, Aug 03

|

Grossglockner

Гросглокнер и Триглав - първенците на Австрия и Словения

Едно приключение, изпълнено с вдъхновяващи гледки, адреналин и незабравими емоции.

Registration is Closed
See other events
Гросглокнер и Триглав - първенците на Австрия и Словения
Гросглокнер и Триглав - първенците на Австрия и Словения

Час и място на тръгване

Aug 03, 2019, 4:00 AM – Aug 09, 2019, 6:00 PM

Grossglockner, Grossglockner, 9844, Austria

Програма:

Гросглокнер и Триглав - първенците на Австрия и Словения

Дата: 03.08.2019 - 09.08.2019

Поемете с нас по пътя към едно приключение, което ще ви зареди с вдъхновение, адреналин и увереност в силите и възможностите ви. В началото на прекрасния месец август ще се отправим към първенците на Словения и Австрия - върховете Триглав и Гросглокнер. Още със самото ни навлизане в Алпите, ще се превърнем в пленници на красотата на тази забележителна планинска верига. Юлийските Алпи, в които се намира символът на Словения - връх Триглав (2 864 м.) ще ни изправят пред предизвикателството на "железния път" (Via Ferrata), а усилията ни ще бъдат наградени със спиращите дъха гледки, които ще разкрие първенецът Триглав пред очите ни. В съседство ще прескочим и до Гросглокнер, който се издига на 3 798 м., бележейки най-високата точка в австрийската част на Алпите. Разположен над ледника Киодницкез, австрийският първенец също има с какво да впечатли жадните ни за красота очи. Предизвикателство и същевременно неповторимо удоволствие - това е приключението Гросглокнер и Триглав. 

Програма:

Ден 1: София - хижа Аляжев дом (Словения)

Събираме се рано сутринта в 04:00 часа на паркинга до метростанция "Стадион Васил Левски" и се отправяме към нашето алпийско приключение. По-голямата част от този ден ще прекараме в път, но всяка една минута ще добие смисъл, след като слезем от буса и зърнем гледката от началната точка на приключението ни. Настаняваме се в хижата. Вкусна вечеря и разговори за това какво ни предстои през следващите дни.

Ден 2: хижа Аляжев дом - хижа Триглавски дом

Днешният ден е изключително вълнуващ и от към терен, и от към гледки. Ставаме рано и се отправяме към високата част на планината, като пътят ни ще премине през на първи поглед невъзможни за преминаване скални отвеси. Започваме със стръмно изкачване през гората и не след дълго излизаме на пътеката, която минава през отвесните скали, на места преминаваме през виа ферата, осигурени към обезопасителното въже. С всяка една крачка ни се разкриват все по красиви гледки към върховете на отсрещния склон, от които скалистите Долкова шпица и Скърлатица. След като преодолеем скалния праг, излизаме на скалисто плато, което някога е било Триглавски ледник. Оттам ни се разкрива прекрасна гледка към върховете Бегунявски връх, Мали Триглав и самия Триглав. Запленени от красивите гледки, неусетно достигаме до хижа Триглавски дом, където ще нощуваме. Денят ще изпратим от близкия връх Кредарица, за да се насладим на залеза над Алпите.

Ден 3: хижа Триглавски дом - връх Триглав - хижа Аляжев дом

Ставаме рано, екипираме се и се отправяме към връх Триглав - първенецът на Словения. От върха ни дели само около час и половина, но пътят ни е изключително вълнуващ, преминаващ през високи скални отвеси и виа ферата. Слънцето започва да огрява склоновете на върховете, а гледките се появяват една след друга след всяка крачка. Ето че след катеренето по първата виа ферата достигаме до красивия връх Мали Триглав. От него виждаме нашата цел в целия й блясък. Преминаваме по тесен скален ръб и атакуваме върха. На върха сме! Ще останем достатъчно дълго, за да запечатаме всички емоции и гледки към "морето" от върхове. На върха ще можем да видим и символа на Словения - Аляжев столп. Спускаме се обратно към хижата, където ще обядваме и се отправяме обратно към хижа Аляжев дом, но този път ще минем по друга пътека, отново спускаща се чрез виа ферати през високи скални отвеси. Ще излезем на извора на реката Триглавска бистрица, от където по живописна пътека ще достигнем отново хижа Аляжев дом. Почивка в хижата. Вкусна вечеря и нощувка.

Ден 4: хижа Аляжев дом - курортно градче Калс Ам Гросглокнер - хижа Ерцхерцог Йохан

Днес имаме да изминем 200 км., за да достигнем красивото курортно градче Калс Ам Гросглокнер, над което започва началото на прехода ни към върха. По пътят ще минем през китното градче Лиенц и през цялото време ще имаме прекрасни гледки към алпийските върхове. След като оставим бусчето, се отправяме по пътеката към хижа Ерцхерцог Йохан. Пътеката ни се движи срещу течението на буйната ледникова река Киодницбах и минаваме покрай няколко водопадчета, за да достигнем прекрасната хижа Лукнерхюте. На нея ще направим кратка почивка и след това се отправяме по виещата се през сипеи и скали пътека към хижата Стюдлхюте. Тук ще направим по-дълга почивка, ще обядваме и ще можем да се полюбуваме на прекрасните гледки открили ни се от това панорамно място. Продължаваме към хижа Ерцхерцог Йохан и тук започва една по-вълнуваща част от деня ни. Ще преминем по ледника на Гросглокнер - Киодницкез и след това ще се изкатерим по скалистия гребен на Адлерсруе, за да достигнем крайната си цел за деня - хижа Ерцхерцог Йохан, построена на 3 454 метра надморско равнище. Вкусна вечеря и нощувка в хижата.

Ден 5: хижа Ерцхерцог Йохан - връх Гросглокнер - хижа Лукнерхюте

Днес може да се каже, че е най-вълнуващият ден от нашето алпийско приключение. Ставаме рано, преди изгрева на слънцето, екипираме се и се отправяме към върха. Изкачването започваме по снежния склон, който преминава смесено в сняг и скали. Осигурени с въжета достигаме до острия Клайнглокнер. Спираме за момент, за да се огледаме около нас. Гледката във всички посоки е невероятна! Оставаме съсредоточени и с пълно внимание преминаваме по тесния и заснежен ръб между Малък Гросглокнер и Гросглокнер. Следва финално изкачване към върха по скалистия му склон. На върха сме! Гросглокнер - 3 798 м., гледките, които ни се разкриват са прекрасни. Виждаме целите Източни Алпи а при добро време ще можем да видим в далечината и Доломитите и Юлийските Алпи. Запечатваме всички гледки в снимки и внимателно се спускаме обратно към хижата. На хижата ще спрем за обяд, а след това се отправяме към познатата ни Лукнерхюте, където ще пренощуваме.

Ден 6: хижа Лукнерхюте - Любляна

Ставаме добре отпочинали и се отправяме отново към Словения и нейната столица Любляна. По пътят си ще се отбием до езерото Блед. След като се настаним в Любляна, ще се разходим из центъра на столицата и ще посетим средновековната крепост на града, откъдето се открива прекрасна гледка. Следва почивка и свободно време за всеки, в което можем да се разходим и да закупим сувенири за спомен от това пътуване. Вечерта се събираме за вечеря и отпразнуване на клонящото към края си алпийско приключение.

Ден 7: Любляна - София

Отново ставаме рано, качваме багажа в буса и се отправяме към България. Късният следобяд сме обратно в София и е време да си кажем "До скоро!"

Ниво на трудност:

 • труден/екстремен
 • динамичен и натоварващ маршрут

Цена: 1380 лв.

Цената включва:

 • Организационна такса, водачески услуги
 • Застраховка
 • Транспорт от София и обратно
 • Пет нощувки в хижа
 • Една нощувка в къща за гости в Любляна

Цената не включва: 

 • Разходи за храна и напитки по време на програмата

Записване:

Може да се запишете чрез:

 • бутона "Записване" 
 • да ни пратите e-mail на go.go.adventures.bg@gmail.com
 • да позвъните на телефон 0899009664.

Необходимо е да преведете цялата сума или 50% от нея като капаро до 29.07.2019 г. на сметка:

Гоу Гоу Адвентчърс Трипс ООД

ЕИК: BG205607337

BG12RZBB91551010423927

RZBBGSF

РАЙФАИЗЕН БАНК

Необходима екипировка:

Зимни и летни водоустойчиви обувки за планина

Раница

Панталон с мембрана 

Термо-бельо

Зимни чорапи - няколко чифта

Полар

Топло зимно яке/пухенка

Мембрана

Гети

Шапка, зимни ръкавици( минимум 2 чифта), слънчеви очила/маска

Слънцезащитен крем

Челник или фенерче

Бутилка за вода

Термос

Храна за по време на прехода (сандвичи, вафли, протеинови барчета, шоколад, ядки)

Щеки

Седалка

Каска

Котки

Пикел

*Ако се нуждаете от екипировка под наем, се свържете с нас, за да съдействаме с набавянето й.

*Go-Go-Adventures запазва правото си да променя програмите с цел Вашата безопасност.

Сподели програмата

bottom of page