top of page

Пътешествия в думи: остров Лефкада

Всеки страстен пътешественик е чувал за кристалните води на Йонийско море и за прекрасните острови с примамливи пясъчни плажове. Несъмнено един от най-впечатляващите сред тях е остров Лефкада. Белите скали, които дават името на острова, водните пещери, тюркоазено сините води, пищната вечнозелена растителност и многото възможности за спорт, култура и развлечения го превръщат в наистина вълнуваща дестинация. Изкушени от това, че се намира сравнително близо до България и предлага чудесни възможности за практикуване на едно от любимите ни занимания - каякинг, подготвихме една интересна програма, подходяща за всеки ентусиазиран приключенец. В следващите редове ще ви запознаем накратко с нея и с острова, а плановете за едно топло и щастливо лято ще оставим на вас.

Плажът Милос, Лефкада; на 14 км. югозападно от столицата

За острова


Името Лефкада произлиза от гръцката дума "лефкос", която означава "бяло". В южната част на острова се издигат красиви бели скали, заради които местните го наричат Лефкада или Лефкас. Но освен на изящни скални образования и приютените в тях пещери, островът се радва и на пищна зелена растителност и дълги пясъчни плажове. Тук можете да хванете вятъра и да се впуснете в щури кайт и уиндсърф приключения. Популярни спотове са плажът Агиос Йоанис (кайт) и плажът на Василики (уиндсърф). Можете и просто да се насладите на спокойна почивка и разходки из не малкото пешеходни маршрути, които в повечето случаи ще ви отведат до някой красив плаж. Островът има три пристанища (Сивота, Гени и марината в столицата Лефкада), а местният горещ вятър, който е типичен за южното крайбрежие през летните месеци, го прави привлекателен и за почитатели на плаването с яхти. Нас ни привлича разнообразието, което бреговете на Лефкада предлагат - дръзката природа на западния бряг, който приютява и едни от най-красивите плажове на Средиземноморието - Порто Кацики и Егремни, както и спокойствието на източния, с неговите плитки и безветрени плажове. Харесва ни да се качим в каяците и да поемем към поредната живописна гледка, да излезем на плажа и да се освежим в някой от местните барове, да полежим на слънце върху някоя скала, а вечер да усещаме настъпващата прохладата на лятната нощ в уюта на старите таверни, съхранили духа и вкуса на миналото.

Една от легендите за острова разказва, че той бил сватбен подарък от бащата на Орфей за бащата на Пенелопа. Мит или не, съгласни сме, че това прелестно кътче е вълшебен дар за всеки, имал щастието да го посети. А достъпът до него е едно от поредните му предимства. Първоначално Лефкада е бил част от континента. По време на управлението на Коринт е прокопан канал, който го обособява като остров. Днес той отново е свързан с континенталната част чрез изкуствено насипан провлак, което го прави достъпен и по суша, само на 690 км. от София.

За приключенците


Нашата вълнуваща седемдневна каяк програма из Лефкада е комбинация от спорт, отдих, култура и развлечения, пречупени през призмата на приключението. Тя ни отвежда до едни от най-красивите плажове на южната ни съседка - Порто Кацики, Егремни, но също така Авали, Каламатци и малкият закътан Агиофили. Кристално чистата вода, белият фин пясък, гладките обли камъчета и красиво оформените скали край брега придават на острова особено очарование. За да можем да му се насладим безкомпромисно, програмата балансира времето, прекарано в изследване на брега по вода с моментите за почивка и плаж. Вече споменахме, че Лефкада се характеризира с голямо разнообразие. Западният и източният му бряг са коренно различни. Затова сме ви приготвили програма, която разкрива многообразието на острова. Тръгвайки от запад, се придвижваме към южната част, известна с белите скали и нос Лефкада и завършваме пътешествието си на източния бряг в близост до кокетната столица на острова.

Един от несъмнено любимите ни елемнти в това комплексно изживяване е изследването на водните пещери Papanikolis на остров Меганиси, в непосредствена близост до Лефкада. По време на Втората световна война те са били използвани от военоморските сили. Тук са акустирали подводници и кораби. Ние се наслаждаваме на красотата им от каяците.

Остров Лефкада е чудесно място за гмуркане. Затова препоръчваме на всеки да опита. Пригответе очилата си за гмуркане, стегнете палатката и се впуснете в едно лятно приключение из слънчева Лефкада.


Кога?


Всички каяк програми на Go Go Adventures за летния сезон са готови и ще бъдат публикувани съвсем скоро. С оглед на настоящата обстановка в световен мащаб, разбираме, че никой от нас не разполага с достатъчно ясното, за да направи конкретни планове за предстоящите топли месеци. И все пак, решихме да публикуваме програмите си, да им дадем възможност да достигнат до вас и ако не друго, то поне да ви накарат да се усмихнете и отпуснете за момент. Вярваме, че най-доброто винаги предстои. Дотогава с радост ще споделяме бъдещите си планове и копнежа по нови приключения с вас в блога на уебсайта ни, на страницата ни в Facebook и в профила ни в Instagram.


Останете вдъхновени, мечтайте и се усмихвайте!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page