top of page

сб, 20.02

|

Rila

Зимен преход от Мальовица до Иван Вазов

Цена: 160 лв. Продължителност: 2 дни Дестинация: Рила

Няма свободни места
Вижте другите ни програми
Зимен преход от Мальовица до Иван Вазов
Зимен преход от Мальовица до Иван Вазов

Час и място

20.02.2021 г., 06:30 ч. – 21.02.2021 г., 20:00 ч.

Rila, Rila, 2011, Bulgaria

За събитието

Зимен преход от Мальовица до Иван Вазов

Дата: 20.02.2021 - 21.02.2021

От Мальовица до Иван Вазов - един от любимите ни преходи. Изпълнени с красиви гледки и много адреналин през тези два дни ще можете да се насладите на най-красивите местенца в Рила планина. Ще изкачим връх Мальовица и ще се движим по заснежени ръбове и била до уютната хижа Иван Вазов, сгушила се в бялата пустиня на Пазар дере. На другия ден ще изкачим връх Отовица и ще обхванем с поглед всичките седем замръзнали Рилски езера. Ще минем през Зелени камък и ще се спуснем по панорамния Зелени рид към Урдина река.

Очаква ни:

 • панорамен зимен преход в Рила
 • изкачване на връх Мальовица 2729 м.
 • изкачване на върховете Додов и Дамга
 • разнообразен терен и ползване на различна зимна екипировка
 • гледки към замръзналите Урдини езера
 • нощувка в уютна високопланинска хижа
 • изкачване на връх Отовица
 • поглед към всичките 7 замръзнали Рилски езера

Програма:

Ден 1

06:30 - Събираме се на паркинга до метростанция "Стадион Васил Левски" и се отправяме към Самоков и ЦПШ Мальовица. Оставяме транспорта и започваме нашето рилско приключение. Предстои ни загряващ преход до хижа Мальовица, където ще спрем за кратка почивка и ароматен чай. Първата цел за деня ни е да изкачим връх Мальовица. Отправяме се по добре познатия маршрут към първа и втора тераса. На втора тераса спираме за момент, за да се насладим на гледката от заобикалящи ни скалисти върхове и започваме изкачване към замръзналото Еленино езеро и връх Мальовица по стандартния зимен маршрут. На върха сме! Гледките, които ни предлага Мальовица са невероятни. Виждаме внушителния Мальовишки дял и срещу нас Витоша. Сега е момента да погледнем и към това, което ни очаква от тук до хижа Иван Вазов. Целият ни маршрут се вижда като на длан. Приключението не е към края си, а точно обратното предстои една вълнуваща част от него. Спускаме се по полегатия западен склон на връх Мальовица и се озоваваме на премката между Мальовица и Додов връх. Предстои ни едно вълнуващо изкачване по ръба на върха, където разбира се ще бъдем добре осигурени и преминаването му ще бъде само с положителни емоции и много адреналин! До тук имаме два върха, ами продължаваме към третия! Пътят ни между Додов връх и връх Дамга е изключително панорамен, изпълнен с прекрасни гледки заобикалящи ни от всички страни. Ниско долу под нас са замръзналите Урдини езера. Пленени от гледките, неусетно достигаме южния склон на връх Дамга. Това е и последното ни изкачване за деня. На върха сме! Посрещаме залеза на слънцето с усмивка и поглед към целия машрут, който сме изминали и се спускаме към сгушилата се в необятната шир на Пазардере хижа Иван Вазов. Вечеря и нощувка в хижата.

Ден 2 

Ставаме рано и след вкусната закуска отново излизаме за още една доза рилски красоти. Започваме стръмно изкачване към Отовишки връх. Днешният ни ден отново е изключително панорамен. Ще преминем по ръба на билото над Седемте Рилски Езера. От Отовишки връх ни се разкриват прекрасни гледки към хижа Иван Вазов и острите върхове на малък и голям Калин и едноименния язовир, а от другата стран - връх Кабул. Продължаваме по билото, а гледките към езерата встават все по-впечатляващи. Започват да се показват едно по едно, докато пред погледа ни не се озоват всичките седем. Разбира се всичките те са замръзнали и покрити със сняг, но ясно можем да различим точното им местоположение. Пленени от красотата неусетно достигаме до най-голямата планинска магистрала - Раздела, от тук започва нашето прибиране към автомобилите, но то отново е изпълнено с красиви гледки и адреналин. Минаваме по ръба на Зелени рид. От едната ни страна е скалистата източна стена на връх Дамга и Урдините езера, а от другата красивия скалист връх Харамията. Следва спускане по полегатия склон на рида към долината на река Урдина. От откритото навлизаме в гората и достигаме Яворова поляна, а от тук ни остава още съвсем малко до транспорта на ЦПШ Мальовица. 20:00 - Обратно в София сме и е време да си кажем "До скоро!"

Ниво на трудност:

 • труден терен
 • динамичен и натоварващ маршрут

Цена: 160 лв.

Цената включва:

 • организационна такса
 • водачески услуги
 • планинска застраховка
 • обща осигурителна екипировка
 • транспорт от София и обратно
 • нощувка в хижа Иван Вазов

Цената не включва:

 • храна и напитки по време на програмата

Записване и още информация:

 • на e-mail go.go.adventures.bg@gmail.com 
 • на телефон : +359899009664; +359894447629

Необходима екипировка:

Зимни водоустойчиви обувки за планина

Раница

Панталон с мембрана

Термо-бельо

Зимни чорапи - няколко чифта

Полар

Топло зимно яке/пухенка

Мембрана

Гети

Шапка, зимни ръкавици( минимум 2 чифта), слънчеви очила/маска

Слънцезащитен крем

Челник или фенерче

Бутилка за вода

Термос

Храна за по време на прехода(сандвичи, вафли, протеинови барчета, шоколад, ядки)

Щеки

Снегоходки(според условията)

Котки

Седалка

Пикел

Лавинен комплект

*Ако се нуждаете от екипировка под наем, се свържете с нас, за да съдействаме с набавянето й.

*Гоу Гоу Адвентчърс запазва правото си да променя програмите с цел Вашата безопасност.

Споделете това събитие

bottom of page