top of page

ср, 17.06

|

Grossglockner

Връх Гросглокнер - първенецът на Австрия

Цена: 1050 лв. Продължителност: 5 дни Дестинация: Австрийски Алпи

Регистрацията е затворена
Вижте други събития
Връх Гросглокнер - първенецът на Австрия
Връх Гросглокнер - първенецът на Австрия

Час и място

17.06.2020 г., 04:00 ч. – 21.06.2020 г., 20:00 ч.

Grossglockner, Grossglockner, 9844, Austria

За събитието

Връх Гросглокнер - първенецът на Австрия

Дата: 17.06.2020 - 21.06.2020

Гросглокнер, който се издига на 3 798 м., бележи най-високата точка в австрийската част на Алпите. Той задължително присъства в списъка на всеки запален планинар. Впускаме се в едно приключение за изкачване на върха по неговия нормален маршрут. Ще минем през красиви зелени долини, дом на мармотите, през китни хижички, за да достигнем хижа Ерцхерцог Йохан. Изкачването на Гросглокнер ще вдигне адреналина на на макс, а гледките през цялото време на изкачването ще останат отпечатани в съзнанието ни за много дълго. По време на това алпийско приключение ще можем да се насладим и на красотата на две словенски езера - Блед и Бохинско езеро.

Програма:

Ден 1: София - Словения

В 4 часа сутринта се събираме на паркинга до метростанция "Стадион Васил Левски" и се насочваме към граничен пункт Калотина. С транспорта ни минаваме през Сърбия, Хърватия и влизаме в Словения. Отиваме на едно наистина прекрасно място - езерото Блед. Там на бреговете му се настаняваме в къмпинг, където ще прекараме нощта на палатки. Ще направим разходка около езерото и ще се изкачим до надвисналата над него крепост.

Ден 2: Словения - хижа Ерцхерцог Йохан

Ставаме рано и след чаша ароматно кафе се качваме в транспорта ни и се насочваме към Австрия и курортното градче Калс Ам Гросглокнер. Над градчето оставяме транспорта, подбираме внимателно екипировката си и се насочваме към днешната цел - хижа Ерцхерцог Йохан. Тя е разположена на скалист ръб под Гросглокнер на височина от 3454 м. Започваме да се изкачваме плавно покрай ледниковата река Кьодницбах през зелените поляни, дом на мармотите. Първо достигаме китната хижичка Лукнерхюте, а след това се насочваме към Стюделхюте. Към нея терентът започва да става все по скалист и се появяват преспи сняг. На хижата ще направим почивка за обяд и след това продължаваме към Ерцхерцог Йохан. За да я достигнем първо преминаваме през ледника Кьодницкез, а след това през виа ферата по скален ръб, извеждащ ни точно на хижата. В хижа ще вкусим от вкусните им гозби и ще си легнем рано, за да си отпочинем за утрешния ден.

Ден 3: Връх Гросглокнер

Ставаме рано, преди изгрева на слънцето, екипираме се и се отправяме към върха. Изкачването започваме по снежния склон, който преминава смесено в сняг и скали. Осигурени с въжета достигаме до острия Клайнглокнер. Спираме за момент, за да се огледаме около нас. Гледката във всички посоки е невероятна! Оставаме съсредоточени и с пълно внимание преминаваме по тесния и заснежен ръб между Малък Гросглокнер и Гросглокнер. Следва финално изкачване към върха по скалистия му склон. На върха сме! Гросглокнер - 3 798 м., гледките, които ни се разкриват са прекрасни. Виждаме целите Източни Алпи а при добро време ще можем да видим в далечината и Доломитите и Юлийските Алпи. Запечатваме всички гледки в снимки и внимателно се спускаме обратно към хижата. На хижата ще спрем за обяд, а след това се отправяме към познатата ни Лукнерхюте, където ще пренощуваме. 

Ден 4: Автрия - Словеня

Отпочинали и след вкусна закуска се спускаме към транспорта ни. Отпътуваме обратно за Словения и към още едно прекрасно място - Бохинското езеро. Настаняваме се в къмпинг на брега на езерото и след това излизаме за разходка в околността. Тази вечер ще се събрем да отпразнуваме изкачването ни.

Ден 5: Словения - България

Добре разпуснали на бреговете на езерото се отправяме към България. Около 20 часа пристигаме в София и е време да си кажем "До скоро!"

 Ниво на трудност:

 • труден/екстремен
 • динамичен и натоварващ маршрут

Цена: 1050 лв. 

Цената включва:

 • Организационна такса
 • Местен IFMGA водач
 • Български UIMLA водач
 • Застраховка
 • Транспорт от София и обратно
 • 2 нощувки в хижа
 • 2 нощувки в къмпинг

Цената не включва: 

 • Разходи за храна и напитки по време на програмата
 • Всички неупоменати разходи

Записване:Може да се запишете чрез:

 • бутона "Записване" 
 • да ни пратите e-mail на go.go.adventures.bg@gmail.com
 • да позвъните на телефон +359 899 00 96 64; +359 894 44 76 29

Необходимо е да преведете 300 лв. като капаро на сметка:

Гоу Гоу Адвентчърс Трипс ООД

ЕИК: BG205607337

BG12RZBB91551010423927

RZBBGSF

РАЙФАИЗЕН БАНК

Необходима екипировка:

Зимни и летни водоустойчиви обувки за планина

Раница

Панталон с мембрана 

Термо-бельо

Зимни чорапи - няколко чифта

Полар

Топло зимно яке/пухенка

Мембрана

Гети

Шапка, зимни ръкавици( минимум 2 чифта)

Слънчеви очила/маска

Слънцезащитен крем

Челник или фенерче

Бутилка за вода

Термос

Храна за по време на прехода (сандвичи, вафли, протеинови барчета, шоколад, ядки)

Щеки

Седалка

Каска

Котки

Пикел  

*Ако се нуждаете от екипировка под наем, се свържете с нас, за да съдействаме с набавянето й.

*Go-Go-Adventures запазва правото си да променя програмите с цел Вашата безопасност. 

Споделете това събитие

bottom of page