top of page

пн, 27.07

|

Хижа Ехо

Централен Балкан в 6 дни

Цена: 360 лв. Продължителност: 6 дни Дестинация: Стара планина

Registration is Closed
See other events
Централен Балкан в 6 дни
Централен Балкан в 6 дни

Час и място

27.07.2020 г., 08:00 ч. – 01.08.2020 г., 17:00 ч.

Хижа Ехо, 4340 Teteven, Bulgaria

За събитието

Централен Балкан в 6 дни 

Дата: 27.07.2020 - 01.08.2020

Централен Балкан - определрено най-красивата част от цяла Стара планина. В тази една седмица ще изминем разстоянието между хижа Ехо и хижа Мазалат, за да се насладим на високи върхове с главозамайващи гледки и обширни билни поляни, на който ще можем да почиваме. Нощите ще прекарваме в едни от най-уютните и на всеки му известни хижи в България в приятна компания и с вкусна храна. Маршрутът е част от Ком-Емине и според много хора, това е най-красивия и запомнящ се участък. Е, остана само да стегнем раниците и да се впуснем в Централен Балкан в 6 дни!

Програма:

Ден 1: София - хижа Ехо

08:00 - Събираме се на паркинга до метростанция "Стадион Васил Левски" и се насочваме към Рибарица. Оставяме транспорта и се впускаме в старопланинското ни приключение. Започваме плавно да се изкачваме по черен път покрай Черната река. Движението ни днес е през гора, като с всяка крачка тя става все по-магична и красива. Преходът ни днес е около 4 часа. Достигаме хижата и се настаняваме. Ехо е билна и предлага на гостите си прекрасни гледки. След като починем и се подкрепим с топла супа, ще излезем навън и ще изкачим близкия връх Юмрука, за да изпратим залязващото слънце.

Вечеря и нощувка в хижата.

Ден 2: хижа Ехо - хижа Козя стена - Беклемето - заслон Орлово гнездо - хижа Дерменка

Ставаме рано и след вкусната закуска се подготвяме за днешния вълнуващ ден. Поемаме към първата ни цел за деня - хижа Козя стена. Пътеката, която ни води към хижата е тясна и предизвикателна, но гледките, които ни предлага си заслужават. Ще минем през връх Ушите, след което връх Маркова ливада и ще се озовем на терасата с прекрасна гледа на хижата. Оставаме за почивка. От хижата продължаваме към едноименния връх, като по пътя си ще подсечем три върха - Котето, Кучето и Баба. Ако условията са благоприятни ще минем по западния скалист ръб на върха, за да вдигнем адреналина с гледките от отвесните скали на Козя стена. Не след дълго достигаме най-високата част на прохода Беклемето и Арката на свободата. От тук ни остават още около 2 часа до заслон Орлово гнездо, където ще направим почивка преди да се отправим към крайната точка за деня ни - хижа Дерменка. Днешният ден е дълъг и натоварващ, но в хижата ще можем да си починем добре.

Нощувка в хижата.

Ден 3: хижа Дерменка - хижа Добрила

Днешният преход е кратък и разпускащ. Можем да си позволим да спим до по-късно да се оправим и да излезем от хижата преди обяд. Преходът до хижата е около 2 часа и 30 мин. След хижа Дерменка маршрутът ни става "шарен", ту ще вървим през гората, ту ще излизаме на планински тревисти поляни с прекрасни гледки. Ще минем през местността Венците с назъбените си скали и местността Гьоловете.  Преди отново да се впуснем в финалната горска част, ще изкачим връх Гердектепе. Той е гол връх с леко издължение, като същинска наблюдателница. Тук ще спрем за кратко за да се насладим на гледките. Достигаме хижа Добрила и се настаняваме. Остава достатъчно време за всеки да си почине добре и да събере сили за следващия вълнуващ ден. 

Ден 4: хижа Добрила - заслон Ботев

Ставаме рано, закусваме и се впускаме в най-вълнуващия ден от нашето приключение - траверсът Добрила - Ботев. Днес ще вдигнем адреналина, като преминем няколко скалисти старопланински върха - Голям Купен, Голям Кръстец и Костенурката. Първата цел за деня ни е връх Амбарица. От хижата стартираме директно с изкачване на върха и за около 2 часа се озоваваме на котата му. Връх Амбарица или още познат като връх Левски е висок 2166 м. и предлага неповторими гледки към Северна и Южна България. Ще спрем за почивка и да запечатим всички емоции и гледки в снимки. Продължаваме по билото към връх Малка Амбарица и след него връх Малък Купен, а след тях идва кулминацията на нашият ден - изкачването на връх Голям Купен. Той е остър скалист връх в централна Стара Планина с типичен алпийски профил. На върха сме! И тук ще останем за малко за да се насладим на гледката, която предлага върха, след което продължаваме скалистия траверс към Кръстците, Костенурката и връх Жълтец. След Жълтец билото отново става широко и един път достигнали връх Млечния чал, започваме спускането си към крайната цел за деня ни - заслон Ботев.

Вечеря и нощувка в заслона.

Ден 5: Заслон Ботев - хижа Мазалат

След вкусната закуска, приготвена от домакините на заслон Ботев се насочваме към старопланинския първенец - връх Ботев. От заслона до върха не е много. С пресни сили и готови за още приключения неусетно пред нас се появява метеорологичната станция на върха. Оставме на върха, за да се насладим на гледките, които ни предлага и продължваме по пътеката към следващите красиви местенца. Движението ни все още е по билото и гледките са прекрасни във всички посоки. Ще минем през заслон Маринка, след това покрай върховете Ушите, Параджика и след връх Юрушка грамада ще започнем спускане към хижа Тъжа. На хижата ще спрем за обяд и почивка. Насочваме се към крайната точка от нашето приключение - хижа Мазалат. Черен пъ ни води през изключително приятна поляна покрай река Тъжа, а след това се отклоняваме по пътека и започваме изкачването си към връх Русоватец. След върха ни остава да се спуснем към хижа Мазалат, но преди това задължително ще спрем при Пеещите скали, за да послушаме тяхната песен. Пристигаме в хижата и се настаняваме. Почивка и празнуване за добре прекараното време в Стара планина.

Вечеря и нощувка в хижата.

Ден 6: хижа Мазалат - София

Тази сутрин ще се наспим добре, ще закусваме и ще изпием кафето си навън пред хижата с гледка към масива Триглав. Няма да бързаме много да си тръгваме от това прекрасно място и всеки ще има възможност за малко време насаме с природата. Стягаме раниците и се отправяме към транспорта ни, който ни чака на хижа Партизанска песен. По пътеката ще имаме възможност да се насладим на красиви гледки към оставащия зад гърба ни Триглав със своите красиви върхове. На хижа Партизанска песен ще останем за кратко и след това се качваме на бусчетата. Обратно в София сме и е време да си кажем "До скоро!"

Водачи:

Ниво на трудност:

 • средна трудност
 • динамичен и натоварващ маршрут

Цена: 360 лв.

Цената включва:

 • Организационна такса
 • Водачески услуги
 • Застраховка
 • 5 нощувки в хижи
 • Транспорт от София и обратно

Цената не включва:

 • Храна и напитки по време на програмата

Записване:

Може да се запишете :

 • чрез бутона "Записване" 
 • на go.go.adventures.bg@gmail.com
 • да позвъните на телефон 0899009664.

Необходимо е да преведете 100 лв. като капаро на сметка:

Гоу Гоу Адвентчърс Трипс ООД

ЕИК: BG205607337

BG12RZBB91551010423927

RZBBGSF

РАЙФАИЗЕН БАНК

Необходима екипировка:

Удобни обувки с грайфер, покриващи глезена

Раница

Панталон за планински преходи

Чорапи - няколко чифта

Тениски за преобличане

Топла връхна дреха

Ветро и хидро - изолиращо яке

Дъждобран

Шапка / бъф

Ръкавици

Слънчеви очила

Слънцезащитен крем

Челник или фенерче

Бутилка с вода

Храна за по време на прехода (сандвичи, вафли, протеинови барчета, шоколад, ядки)

Щеки

*Go-Go-Adventures запазва правото си да променя програмите с цел Вашата безопасност.

Споделете това събитие

bottom of page