top of page

сб, 22.05

|

Sofia

От Ягодина до Гела - Дяволската пътека, Орлово око, връх Орфей и селата Мугла и Гела

Цена: 295 лв. Продължителност: 3 дни Дестинация: Родопи

Registration is Closed
See other events
От Ягодина до Гела - Дяволската пътека, Орлово око, връх Орфей и селата Мугла и Гела
От Ягодина до Гела - Дяволската пътека, Орлово око, връх Орфей и селата Мугла и Гела

Час и място

22.05.2021 г., 07:00 ч. – 24.05.2021 г., 19:00 ч.

Sofia, Sofia, Bulgaria

За събитието

От Ягодина до Гела - Дяволската пътека, Орлово око, връх Орфей и селата Мугла и Гела

Дата: 22.05.2021 - 24.05.2021

Един дълъг уикенд в мистичните Родопи, изпълнен с красиви гледки, история и традиции. Ще посетим красивите родопски селца Ягодина, Мугла и столицата на родопската гайда - Гела, ще се насладим на красотата на Триградското ждрело и Дяволската пътека и ще погледнем от "птичи поглед" Родопите от панорамната площадка Орлово око и втория по височина връх Орфей.

Програма:

Ден 1

07:00 - Събираме се на паркинга до метростанция "Стадион Васил Левски" и се отправяме към родопското селце Борино. Началото на родопското ни приключение ще бъде по вълнуващата Дяволска пътека. Поемаме по черен път покрай река Чатак дере, който ни отвежда до началото на Дяволската пътека. Отправяме се към Дяволския мост и водопадите на ждрелото на Чатак дере, които формират и най-атрактивната отсечка от маршрута ни. Достигаме постепенно до панорамна площадка, която ни разкрива гледки от красивата Родопа планина, след което пътеката ни започва стръмно да се спуска надолу в посока Буйновското ждрело.  Оттук започва и "дяволската" част на пътеката. Стръмна и тясна, носеща стабилна доза адреналин, тя ни отвежда до Тепе баир. Изкачваме се до билото, където ще направим хубава почивка преди да започнем да се спускаме обратно към транспорта. Качваме се в транспорта и отиваме в село Ягодина, където ще се настаним в къща за гости. Приключението ни днес още не е приключило. Излизаме и се отправяме на кратък преход към панорамната площадка Орлово око, за да изпратим слънцето.

Ден 2

Ставаме рано и след вкусна закуска се отправяме натам, където е най-вкусното кисело мляко със сладко от  боровинки - хижа Чаирски езера. Преминаваме през тайнствени родопски гори и широки планински поляни и малко след като пресечем ждрелото на река Чаирдере достигаме хижата. Хижата е в непосредствена близост до защитената местност Чаирски езера – район, известен с естествено образували се свлачищни езера, ливади и вековни смърчови гори. Почивка и обяд на хижата. Ще имаме достатъчно време, за да се разходим в местността и да се насладим на заобикалящата ни природа. Езерата са изумително красиви, с кристално чиста вода с редки растителни видове. Покрай тях има изградени мостчета и беседки.

Не искаме да си тръгваме от това прекрасно място, но ни очаква да видим още много от красотите на Родопите и продължаваме към село Мугла. До селото ще достигнем отново по разнообразен терен за около 2 часа и за награда ще седнем в единственото работещо заведение за по чаша бира. Настаняваме се и прекарваме вечерта си в къща за гости Мугла Рок Хаус, където ще имаме възможността да се насладим на вкусните традиционни гозби, специално приготвени от нашите домакини.

Ден 3

Ставаме рано и след закуска се насочваме към столицата на родопската гайда - село Гела. Движим се по панорамен път в посока на хижа Ледницата, но нашата цел е друга и се отклоняваме от пътеката, за да изкачим втория по височина връх в Родопите - връх Орфей(Карлъка) висок 2188 м. От върха можем да се полюбуваме на 360 градусова панорама. Имаме гледки към върховете Снежанка и Голям Перелик, към село Гела и град Девин и към гръцките планини. Спускаме се обратно към основната ни пътека, която ни води към село Гела. По пътя си ще минем през параклис Св. Св. Петър и Павел и покрай тракийската крепост Градището. В селото ще ни чака нашият транспорт, който ще ни закара при най-вкусния родопски пататник, а той се намира точно в Широка лъка. Обядваме и се отдаваме на заслужена почивка. 

20:00 - Обратно в София сме и е време да си кажем "До скоро!"

 

Ниво на трудност:

 • средна трудност терен
 • средно натоварване

Цена: 295 лв.

Цената включва:

 • Организационна такса
 • Водачески услуги
 • Шофьор на транспорта
 • Транспорт от София и обратно
 • 2 нощувки в къща за гости
 • Планинска застраховка

Цената не включва:

 • Храна и напитки по време на програмата

Записване и още информация:

 • да ни пратите e-mail на go.go.adventures.bg@gmail.com
 • да позвъните на телефон +359 899 00 96 64; +359 894 44 76 29

Необходима екипировка:

Удобни обувки с грайфер, покриващи глезена

Раница

Панталон за планински преходи

Чорапи - няколко чифт

Тениски за преобличане

Топла връхна дреха

Ветро и хидро - изолиращо яке

Дъждобран

Шапка / бъф

Ръкавици

Слънчеви очила

Слънцезащитен крем

Челник или фенерче

Бутилка с вода

Храна за по време на прехода (сандвичи, вафли, протеинови барчета, шоколад, ядки)

Щеки

*Go-Go-Adventures запазва правото си да променя програмите с цел Вашата безопасност.

Споделете това събитие

bottom of page