top of page

сб, 07.11

|

Belintash

Мистичните тракийски светилища - Караджов камък и Белинташ

Цена: 150 лв. Продължителност: 2 дни Дестинация: Родопи

Регистрацията е затворена
Вижте други събития
Мистичните тракийски светилища - Караджов камък и Белинташ
Мистичните тракийски светилища - Караджов камък и Белинташ

Час и място

07.11.2020 г., 07:00 ч. – 08.11.2020 г., 20:30 ч.

Belintash, 4236 Asenovgrad, Bulgaria

За събитието

Тракийски светилища - Караджов камък и Белинташ

Дата: 07.11.2020 - 08.11.2020

Тръгваме към едно есенно родопско приключение изпълнено с красиви гледки, тайнствени пътечки и много мистика и история! Ще направим два маршрута, всеки включващ централно култово тракийско светилище. Ще посетим Караджов камък, за да се изкачим през Боаза и да минем под заклещения между двете скали камък, за да достигнем до невероятната гледка от платото на светилището. Кръга ще завършим, като минем и покрай труднодостъпния Хайдук таш. На другия ден ще посетим три по-малки светилища Ин кая, Къз кая и Турската куля, за да достигнем култовия център Белинташ.

Програма:

Ден 1

07:00 - Събираме се на паркинга до метростанция "Стадион Васил Левски" и се отправяме към мистичните Родопи и село Мостово. Оставяме транспорта в центъра на селото и се впускаме в родопското ни приключение из тракийски светилища, мистични гори и панорамни поляни. Започваме да се изкачваме през гората по пътеката водеща към Кръстова гора. След стръмното изкачване ни очаква приятен билен преход, а малко след връх Имамовата бърчина излизаме на поляна, която дълго ще помним. От тук се вижда всичко, което ще посетим за тези два дни в Родопите - село Врата, Белинташ, Караджов камък, Хайдут таш, Ин кая, Къс кая и Стражите. Не след дълго пътеката ни отвежда под скалите на Караджов камък. Тук трябва да се изкачим по дървени стълбички през Боаза(процеп), за да се озовем на една от най-красвите гледки. Караджов камък е невероятен скален феномен, но също така и едно от многобройните в района тракийските светилища. След като сме се насладили на красотата и магията на това място, се отправяме към следващата спирка от нашето приключение - Хайдук таш. Ще спрем на Виолетина поляна и ще се полюбуваме на красотата на това място. Достигаме махала Ряката, от където покрай река Сушица се връщаме обратно към село Мостово. Нощувка в къща за гости.

 Дистанция: 13 км.

Продължителност на прехода: около 6 часа

Денивелация: +811 м. ; - 811 м.

Ден 2

След вкусна родопска закуска се впускаме в още един толкова вълнуващ ден. Днес ще посетим няколко тракийски светилища. Започваме пешеходния си преход от село Врата и преди да достигнем до култовия център ще преминем и през неговите по-малки светилища. Първата цел за деня ни е скалното светилище Ин кая. То представлява висок около 6 m скален масив, доминиращ в района на Тополовския проход.  Следваща точка от маршрутът ни е светилището Къз кая и скалния феномен Стражите. В този тракийски скален комплекс ще наблюдаваме и издълбани ями за жертвоприношения. Ще се изкачим и до кромлехът в местността на връх Турската куля, което е древно култово мегалитно съоръжение.  Започваме спускане към вече познатата ни махала Ряката, от където ще започнем изкачване към центъра на тракийските светилища в тази част на Родопите - Белинташ. По стръмни пътечки излизаме под скалите на Белинташ. Ще се изкачим върху платото, за да разучим всичките му якми и двете големи щерни зейнали в скалата. Попили максимално от мистиката на Родопите идва време да се отправим отново към домовете ни.

20:30 - Обратно в София сме и е време да си кажем "До скоро!"

Дистанция: 17 км.

Продължителност на прехода: около 7 часа

Денивелация: +1000 м. ; - 1000 м.

Ниво на трудност:

  • средна трудност терен
  • динамичен и натоварващ маршрут

Цена: 150 лв. 

Цената включва:

  • Организационна такса
  • Водачески услуги
  • Нощувка в къща за гости
  • Планинска застраховка
  • Транспорт от София и обратно

Цената не включва:

  • Храна и напитки по време на програмата

Записване и още информация:

  • да ни пратите e-mail на go.go.adventures.bg@gmail.com
  • да позвъните на телефон +359 899 00 96 64; +359 894 44 76 29

Необходима екипировка:

Удобни обувки с грайфер, покриващи глезена

Раница

Панталон за планински преходи

Чорапи - няколко чифт

Тениски за преобличане

Топла връхна дреха

Ветро и хидро - изолиращо яке

Дъждобран

Шапка / бъф

Ръкавици

Слънчеви очила

Слънцезащитен крем

Челник или фенерче

Бутилка с вода

Храна за по време на прехода (сандвичи, вафли, протеинови барчета, шоколад, ядки)

Щеки 

*Go-Go-Adventures запазва правото си да променя програмите с цел Вашата безопасност.   

Споделете това събитие

bottom of page