top of page

сб, 23.05

|

Rodopi

Мистичните Родопи - Орлово око, връх Орфей и селата Мугла и Гела

Цена: 220 лв. Продължителност: 3 дни Дестинация: Родопи

Registration is Closed
See other events
Мистичните Родопи - Орлово око, връх Орфей и селата Мугла и Гела
Мистичните Родопи - Орлово око, връх Орфей и селата Мугла и Гела

Час и място

23.05.2020 г., 07:30 ч. – 25.05.2020 г., 21:00 ч.

Rodopi, 6356 Rodopi, Bulgaria

За събитието

Мистичните Родопи - Орлово око, връх Орфей и селата Мугла и Гела

Дата: 23.05.2020 - 25.05.2020

Един дълъг уикенд в мистичните Родопи, изпълнен с красиви гледки, история и традиции. Ще посетим красивите родопски селца Ягодина, Мугла и столицата на родопската гайда - Гела, ще се насладим на красотата на Триградското ждрело и ще погледнем от "птичи поглед" Родопите от панорамната площадка Орлово око и втория по височина връх Орфей.

Програма:

Ден 1

07:30 - Събираме се на паркинга до метростанция "Стадион Васил Левски" и се отправяме към родопското селце Ягодина. Мистичните Родопи ни чакат, не губим и минута повече. Пътят ни днес не е кратък и преди да се впуснем в родопските приключения, ще седнем в приятно заведение в село Ягодина за обяд. Време е да се отправим към първата ни цел - връх Св. Илия и панорамната площадка Орлово око. Площадката е монтирана на ръба на скалите на върха на височина от 1563 м. Ще застанем на ръба и и ще можем да се насладим на прекрасните гледки, открили се пред очите ни. Виждаме красотата на Родопите, Пирин, малка част от Рила и планините в Гърция, а 600 метра под краката ни се вие живописното Буйновско ждрело. Оставаме достатъчно дълго, за да запечатаме всички емоции и гледки в снимки и се отправяме обратно към село Ягодина. Качваме се на транспорта ни, за да ни откара в следващото прекрасно родопско селце - Триград и крайната точка за деня ни. Преди това ще имаме възможността да се насладим на красотата на Триградското ждрело. Прорязаните от реката пясъчни и варовикови скали се издигат до 350 м. височина и на места двата склона са само на 100 м. един от друг. Вечеря и нощувка в къща за гости.

Дистанция: 5 км.

Продължителност на прехода: 4 часа

Денивелация: +500 м. - 500 м.

Ден 2

Ставаме рано и след вкусна закуска се отправяме натам, където е най-вкусното кисело мляко със сладко от  боровинки - хижа Чаирски езера. Преминаваме през тайнствени родопски гори и широки планински поляни и малко след като пресечем ждрелото на река Чаирдере достигаме хижата. Хижата е в непосредствена близост до защитената местност Чаирски езера – район, известен с естествено образували се свлачищни езера, ливади и вековни смърчови гори. Почивка и обяд на хижата. Ще имаме достатъчно време, за да се разходим в местността и да се насладим на заобикалящата ни природа. Езерата са изумително красиви, с кристално чиста вода с редки растителни видове. Покрай тях има изградени мостчета и беседки.

Не искаме да си тръгваме от това прекрасно място, но ни очаква да видим още много от красотите на Родопите и продължаваме към село Мугла. До селото ще достигнем отново по разнообразен терен за около 2 часа и за награда ще седнем в единственото работещо заведение за по чаша бира. Настаняваме се и прекарваме вечерта си в къща за гости Мугла Рок Хаус, където ще имаме възможността да се насладим на вкусните традиционни гозби, специално приготвени от нашите домакини.

Дистанция: 15 км.

Продължителност на прехода: 7 часа

Денивелация: +900 м. - 800 м.

Ден 3

Ставаме рано и след закуска се насочваме към столицата на родопската гайда - село Гела. Движим се по панорамен път в посока на хижа Ледницата, но нашата цел е друга и се отклоняваме от пътеката, за да изкачим втория по височина връх в Родопите - връх Орфей(Карлъка) висок 2188 м. От върха можем да се полюбуваме на 360 градусова панорама. Имаме гледки към върховете Снежанка и Голям Перелик, към село Гела и град Девин и към гръцките планини. Спускаме се обратно към основната ни пътека, която ни води към село Гела. По пътя си ще минем през параклис Св. Св. Петър и Павел и покрай тракийската крепост Градището. В селото ще ни чака нашият транспорт, който ще ни закара при най-вкусния родопски пататник, а той се намира точно в Широка лъка. Обядваме и се отдаваме на заслужена почивка. 

20:30 - Обратно в София сме и е време да си кажем "До скоро!"

Дистанция: 15 км.

Продължителност на прехода: 7 часа

Денивелация: +1000 м. - 900 м.

Водачи: 

Ниво на трудност:

 • средна трудност терен
 • динамичен и натоварващ маршрут

Цена: 220 лв. 

Цената включва:

 • Организационна такса
 • Водачески услуги
 • Планинска застраховка
 • 2 нощувки в къщи за гости
 • Транспорт от София и обратно

Цената не включва:

 • Храна и напитки по време на програмата
 • Билет за влак

Записване:

Може да се запишете чрез:

 • бутона "Записване" 
 • да ни пратите e-mail на go.go.adventures.bg@gmail.com
 • да позвъните на телефон +359 899 00 96 64.

Необходимо е да преведете сумата от 220 лв. на сметка:

Гоу Гоу Адвентчърс Трипс ООД

ЕИК: BG205607337

BG12RZBB91551010423927

RZBBGSF

РАЙФАИЗЕН БАНК

Необходима екипировка:

Удобни обувки с грайфер, покриващи глезена

Раница

Панталон за планински преходи

Чорапи - няколко чифт

Тениски за преобличане

Топла връхна дреха

Ветро и хидро - изолиращо яке

Дъждобран

Шапка / бъф

Ръкавици

Слънчеви очила

Слънцезащитен крем

Челник или фенерче

Бутилка с вода

Храна за по време на прехода (сандвичи, вафли, протеинови барчета, шоколад, ядки)

Щеки 

*Ако се нуждаете от екипировка под наем, се свържете с нас, за да съдействаме с набавянето й.

*Гоу Гоу Адвентчърс Трипс ООД запазва правото си да променя програмите с цел Вашата безопасност.   

Споделете това събитие

bottom of page