top of page

нд, 05.12

|

Garlo

Драговски камък и храм кладенеца край село Гърло

Цена: 60 лв. Продължителност: 1 ден Дестинация: Гребен планина

Регистрацията е затворена
Вижте други събития
Драговски камък и храм кладенеца край село Гърло
Драговски камък и храм кладенеца край село Гърло

Час и място

05.12.2021 г., 08:00 ч. – 18:00 ч. Гринуич+2

Garlo, 2381 Garlo, Bulgaria

За събитието

Драговски камък и храм кладенеца край село Гърло.

Дата: 05 декември 2021

Днес се отправяме към красивия трънски край. Ще изкачим скалистият връх Драговски камък, още известен като българския Матерхорн, за да погледнем към виещата се Гребен планина. На обяд ще посетим вкусно заведение с домашни продукти, а след това ще се впуснем в търсенето на древен храм-кладенец, край село Гърло.

Програма:

08:00 - Събираме се на паркинга до метростанция "Стадион Васил Левски" и се насочваме в посока град Трън. Пристигаме в село Филиповци и малко след селото на входа на старата му Драговска махала, оставяме транспорта и започваме пешеходния ни преход към тъй наречения български Матерхорн - връх Драговски камък. Стартираме със стръмно изкачване. Ще преминем през поляни, смесени горички и скални прагчета, за да се изкчим на скалистото било на върха. От тук вече имаме страхотна гледка към равнината и Големи връх. Продължаваме по скалистия гребен, за да достигнем най-високата точка на Драговски камък. На върха сме! Висок само 1118 м., но ни предлага прекрасни гледки към скалистите върхове на Гребен планина. Тук е имало антична крепост, която е била така изградена, че достъпът е бил изключително труден. Оставаме на върха достатъчно дълго, че да зпечатаме всички гледки в снимки. Започваме спускане към Драговкса махала. Ще минем покрай Бежанска пещера и малко преди махалата ще можем да се полюбуваме на изваяните в скалите форми на Драговското врело. 

С транспорта отиваме до известното крайпътно заведение Парамунско ханче. Тук ще спрем за вкусно хапване и може всеки да си вземе домашни продукти за вкъщи. Продължаваме с транспорта до село Гърло, от където започва отново кратък пешеходен преход към язовир Красава. По пътя си ще минем покрай загадъчна поляна, някога била гробище, за което говорят древните каменни кръстове. Местните казват, че гробището е на повече от 500 години. Наричали са го "Латинското гробище". Малко след като сме достигнали язовира се озоваваме и на входа на храм-кладенецът. Някои смятат, че е древен слънчев календар, други – че е бил използван като обсерватория за отмерване на годишните времена. Съществува и теория, че това е култов обект, в който предците ни почитали основните природни елементи  – слънце, вода, земя. Ще го разгледаме, а след това ще се насочим обратно към транспорта ни.

18:00 - Обратно в София сме и е време да си кажем "До скоро!"

Ниво на трудност:

  • лесен терен
  • средно натоварване

Цена: 60 лв.

Цената включва:

  • Организационна такса
  • Водачески услуги
  • Планинска застраховка
  • Транспорт от София и обратно

Цената не включва:

  • Храна и напитки по време на програмата

Записване и още информация:

  • e-mail на go.go.adventures.bg@gmail.com
  • да позвъните на телефон +359899009664; +359894447629

Необходима екипировка:

Удобни обувки с грайфер, покриващи глезена

Раница

Панталон за планински преходи

Чорапи - няколко чифта

Тениски за преобличане

Топла връхна дреха

Ветро и хидро - изолиращо яке

Дъждобран

Шапка / бъф

Ръкавици

Слънчеви очила

Челник или фенерче

Бутилка с вода

Храна за по време на прехода (сандвичи, вафли, протеинови барчета, шоколад, ядки)

Щеки

*Гоу Гоу Адвентчърс запазва правото си да променя програмите с цел Вашата безопасност. 

Споделете това събитие

bottom of page