top of page

сб, 19.09

|

Хижа Ехо

4 дни в Стара планина - от Ехо до Ботев

Цена: 285 лв. Продължителност: 4 дни Дестинация: Стара планина

Registration is Closed
See other events
4 дни в Стара планина - от Ехо до Ботев
4 дни в Стара планина - от Ехо до Ботев

Час и място

19.09.2020 г., 07:00 ч. – 22.09.2020 г., 20:30 ч.

Хижа Ехо, 4340 Teteven, Bulgaria

За събитието

4 дни в Стара планина - от Ехо до Ботев

Дата: 19.09.2020 - 22.09.2020

Централен Балкан - определрено най-красивата част от цяла Стара планина. В тази една седмица ще изминем разстоянието между хижа Ехо и връх Ботев, за да се насладим на високи върхове с главозамайващи гледки и обширни билни поляни, на който ще можем да почиваме. Нощите ще прекарваме в едни от най-уютните и на всеки му известни хижи в България в приятна компания и с вкусна храна. Маршрутът е част от Ком-Емине и според много хора, това е най-красивия и запомнящ се участък.

Програма:

Ден 1: София - хижа Ехо - хижа Козя стена

07:00 - Събираме се на паркинга до метростанция "Стадион Васил Левски" и се насочваме към Рибарица. Оставяме транспорта и се впускаме в старопланинското ни приключение. Започваме плавно да се изкачваме по черен път покрай Черната река. Движението ни днес е през гора, като с всяка крачка тя става все по-магична и красива. Достигаме хижа Ехо, където ще починем с прекрасна гледка към връх Юмрука и връх Вежен. Продължаваме по панорамната пътека към хижа Козя стена, където ще прекараме нощта.

Ден 2: хижа Козя стена - Беклемето - заслон Орлово гнездо - хижа Дерменка - хижа Добрила

Ставаме рано и след вкусната закуска се впускаме в днешното ни старопланинско приключение. Ако условията са благоприятни ще минем по западния скалист ръб на Козя стена, за да вдигнем адреналина с гледките от отвесните скали. Не след дълго достигаме най-високата част на прохода Беклемето и Арката на свободата. От тук ни остават още около 2 часа до заслон Орлово гнездо, където ще направим почивка. Остава ни лек преход до хижа Дерменка, а след това през красива иглолистна гора ще достигнем до крайната цел за деня ни - хижа Добрила.

Ден 3: хижа Добрила - заслон Ботев

Ставаме рано, закусваме и се впускаме в най-вълнуващия ден от нашето приключение - траверсът Добрила - Ботев. Днес ще вдигнем адреналина, като преминем няколко скалисти старопланински върха - Голям Купен, Голям Кръстец и Костенурката. Първата цел за деня ни е връх Амбарица. От хижата стартираме директно с изкачване на върха и за около 2 часа се озоваваме на котата му. Връх Амбарица или още познат като връх Левски е висок 2166 м. и предлага неповторими гледки към Северна и Южна България. Ще спрем за почивка и да запечатим всички емоции и гледки в снимки. Продължаваме по билото към връх Малка Амбарица и след него връх Малък Купен, а след тях идва кулминацията на нашият ден - изкачването на връх Голям Купен. Той е остър скалист връх в централна Стара Планина с типичен алпийски профил. На върха сме! И тук ще останем за малко за да се насладим на гледката, която предлага върха, след което продължаваме скалистия траверс към Кръстците, Костенурката и връх Жълтец. След Жълтец билото отново става широко и един път достигнали връх Млечния чал, започваме спускането си към крайната цел за деня ни - заслон Ботев.

Вечеря и нощувка в заслона.

Ден 4: Заслон Ботев - връх Ботев - хижа Рай - Калофер

Ставаме рано преди изгрева и се насочваме към връх Ботев. Ще посрещнем първите слънчеви лъчи от върха! Изгревите от тук са запомнящи, затова ще останем достатъчно дълго, за да запечатаме всички емоции и гледки в снимки. От върха започваме спускане към хижа Рай, като ще минем през вълнуващата Тарзанова пътека. Преди хижата ще се отклоним до подножието на водопад Райското пръскало, за да усетим от прохладните му пръски. На хижата ще спрем за почивка и хапване, след което се спускаме към местноста Паниците, където ще се качим на транспорта. Около 18 часа сме обратно в София и е време да си кажем "До скоро!"

Ниво на трудност:

  • средна трудност
  • динамичен и натоварващ маршрут

Цена: 285 лв.

Цената включва:

  • Организационна такса
  • Водачески услуги
  • Застраховка
  • 3 нощувки в хижи
  • Транспорт от София и обратно

Цената не включва:

  • Храна и напитки по време на програмата

Записване и още информация:

  • на go.go.adventures.bg@gmail.com
  • да позвъните на телефон +359899009664; +359894447629

Необходима екипировка:

Удобни обувки с грайфер, покриващи глезена

Раница

Панталон за планински преходи

Чорапи - няколко чифта

Тениски за преобличане

Топла връхна дреха

Ветро и хидро - изолиращо яке

Дъждобран

Шапка / бъф

Ръкавици

Слънчеви очила

Слънцезащитен крем

Челник или фенерче

Бутилка с вода

Храна за по време на прехода (сандвичи, вафли, протеинови барчета, шоколад, ядки)

Щеки

*Go-Go-Adventures запазва правото си да променя програмите с цел Вашата безопасност.

Споделете това събитие

bottom of page