top of page

Sat, Jul 13

|

Iceland

Златният кръг на Исландия и мистичната красота на Лаугавегур

Eдно приключение в страната на Викингите - мощни гейзери, огромни вулкани, величествени водопади, горещи минерални извори и множество митове и легенди.

Registration is Closed
See other events
Златният кръг на Исландия и мистичната красота на Лаугавегур
Златният кръг на Исландия и мистичната красота на Лаугавегур

Час и място на тръгване

Jul 13, 2019, 6:00 AM – Jul 22, 2019, 8:00 PM

Iceland, Iceland

Програма:

Златният кръг на Исландия и мистичната красота на Лаугавегур

Дата: 13.07.2019 - 22.07.2019

Това лято се впускаме в едно приключение в страната на Викингите. Ще преоткрием силата на природата, наблюдавайки изригванията на мощни гейзери и следите от дейността на огромни вулкани, наслаждавайки се на песента на величествени водопади и на удоволствието от многобройните горещи минерални извори. В продължение на десет дни ще успеем да се докоснем до всеки един от четирите елемента в природата и да се заредим с щастливи емоции и чиста енергия.

Защо да предприемете това пътуване?

• За да се докоснете до едно от вълшебните кътчета на тази планета. Исландия е събрала като в калейдоскоп фиорди, глетчери, северни сияния, гейзери, вулкани, водопади – една пъстра амалгама, която само пътуването има силата да претвори в незабравима емоция.

• За да се запознаете с историята и културата на Исландия и достойният й за уважение народ.

• За да стъпите там, където преди много време са били положени основите на Исландския парламент и където в момента евразийските и северноамериканските тектонски плочи се разкъсват, бележейки началото на нещо ново.

• За да се забавлявате!

Подходящо ли е това пътуване за Вас?

Това пътешествие е подходящо за Вас:

• Ако сте в добра физическа форма и преминаването на маршрути с приблизителна дължина 15 км. на ден не Ви притеснява.

• Ако обичате срещите с нови хора и досега до чужди традиции и обичаи.

• Ако обичате да пътувате и да откривате нови вълнуващи места.

Мистичната и красива Исландия е вдъхновявала творци и поети с векове. Продължава да го прави и днес. Отваряме сърцата си за нея… приключенията започват така!

Нашата десетдневна програма включва обиколка на Златния кръг, който се състои от Националния парк Тингветлир, гейзерът Гейсир и водопада Гюдълфос. Ще се разходим по континенталните плочи, ще наблюдаваме изригванията на гейзера и ще се полюбуваме на красотата на „златния водопад” Гюдълфос. След това ще се отправим към земите на Ландманалаугар, известни със своите геотермални горещи извори и невероятно разнообразие от цветове на скали, почва и растителност. През шестте дни на нашето пътешествие по пътеките на Лаугавегур (най-популярният трекинг маршрут в Исландия) ще имаме възможността да се насладим на мистичната красота на това забележително място, да научим повече за флората, фауната и исландските фолклорни митове и легенди, които стоят в основата на светоусещането на исландския народ. Нощите ще прекарваме в хижи, където ще можем да попием от обичаите и вярванията на местните и ще имаме удоволствието да се докоснем до техния бит и култура, участвайки в приготвянето на храната си. Вечерите ще се потапяме във вълшебството на множеството легенди за елфи и други магически същества, а дните ни ще бъдат оцветени от емоцията на търсенето на доказателства за тяхното съществуване.

В края на маршрута ни ще достигнем долината Торсмерк – изключително зелена и плодородна, носеща името на скандинавския бог на гръмотевиците Тор. Легендата разказва, че Тор създал долината като ударил с огромния си чук върху тази част на Земята. Торсмерк се намира в полите на глетчера Ейяфятлайокутъл, чийто вулкан изригна през 2010-та година, формирайки два нови кратера – Магни и Моди, кръстени на синовете на Тор. Ще посетим и тях, а изживяването определено ще се отпечата трайно в сърцата ни.

Програма:

Ден 1: София – Рейкявик

Първият ден от нашето приключение започва с полет от София до Рейкявик – столицата на Исландия. Настаняваме се в хотела, а останалото свободно време използваме за почивка, разходка и разговор за това какво ни предстои.

Ден 2: Златният кръг на Исландия

Този ден е посветен на обиколка на Златния кръг на Исландия. Ще посетим най-забележителните места в цялата страна и ще се запознаем с историята и културата на Исландия. Програмата ни за този ден включва:

• Трансфер от Рейкявик до Национален парк Тингветлир.

Национален парк Тингветлир(Þingvellir) – първата ни спирка за деня. Паркът е място с важно историческо, културно и геоложко значение и едно от най-посещаваните туристически места в Исландия. Той е разположен в рифтова долина, маркираща билото на Средноатлантическия хребет и границата между Северноамериканската и Евразийската тектонски плочи. Тук е и мястото където е бил основан през 930 г. Алтингът: най – старият парламент в света. Ние ще имаме възможност да се разходим между континенталните плочи като посетим каньона Алманяа (Almannagjá).

• След разходката ни в Тигветлир, по пътя си ще спрем във фамилната ферма за сладолед Efstidalur, където ще можем да се насладим на вкусен домашноприготвен сладолед.

• Следваща спирка е забележителната геотермална област наречена Гейсир (Geysir), на името на най-големия в местността гейзер. По време на нашата разходка ще видим много бликащи гореща вода изворчета, но най-забележителните са два – старият Гейсир, който вече рядко изригва, но в миналото е изхвърлял вода на 60 метра над повърхността. Съседът му – Строккур обаче изригва на всеки 10 минути и успява да изхвърли горещите си води (60 градуса) на цели 20 – 40 метра височина.

• Продължаваме по маршрута си и не след дълго достигаме гордостта на всички исландци – водопадът Гюдълфос (Gullfoss). Името му буквално означава Златният водопад. Гюдълфос е каскада на глетчеровата река Хвита и водите му падат от височина 32 метра. Водопадът е много широк и изключително мощен. Ще се разходим покрай него, за да успеем да запечатаме прекрасните гледки от всички възможни ъгли.

• След вълнуващите гледки от посетените вече местата, няма по-добро място, където да разпуснем и да отпочинем от минералния извор „Тайната лагуна” (Secret Lagoon at Flúðir). Тайната лагуна е природен басейн с извираща от земята гореща вода с температура 38-40 градуса. В цялата област има няколко кътчета, където можем да се потопим и един малък гейзер, който на всеки 5 минути изхвърля вода.

• По пътя си обратно към хотела в Рейкявик ще спрем за кратка разходка край кратерното езеро Керид (Kerið crater). Езерото е образувано от вулканична дейност, която е присъща за района, в който се намира Националния парк Тингветлир. Кратерът впечатлява с многоцветните си стени, което го прави един от най-популярните обекти за фотографиране в Исландия.

• Обратно в Рейкявик. Връщаме се в хотела. Следват вечеря и нощувка.

Ден 3: Рейкявик – Ландманалаугар

Денят започва с трансфер от Рейкявик до Ландманалаугар (3 -4 часа пътуване с автобус).

Земите на Ландманалаугар имат славата на геотермално и естетическо чудо. Те изпълват хоризонта с меки форми, обагрени в карамелено, бледо червено, зелено. Горещите минерални извори обгръщат местността в топли кълба пара, а кристално сините езера отразяват красотата на заобикалящата ги природа. Ландманалаугар в буквален превод означава „басейните на хората”. Името произлиза от множеството горещи минерални извори, които с векове са били ползвани от исландците за сгряване на телата и отпускане на съзнанието. След като се настаним в местната хижа и ние ще имаме удоволствието да се насладим на живителната им сила.

Ден 4: Ландманалаугар – хижа Hrafntinnusker

Дистанция: 12 км.

Преход: 4 – 5 часа.

Денивелация: 450 м. положителна

В четвъртия ден от исландското ни приключение ставаме рано и поемаме по пътеката към полето от лава на Лаугараун (Laugahraun). Преминаваме го и след това се отправяме към склоновете на вулкана Бренистейнсалда (Brennisteinsalda). Тук задължително ще поспрем за почивка, за да можем да се полюбуваме на пейзажа и невероятната почва под краката ни, обагрена във всички цветове на дъгата. Следващата забележителна точка от маршрута ни е горещият извор Stórihver и зелените поляни около него. След около час достигаме хижата Höskuldsskáli в Храфнтинускер (Hrafntinnusker), където ще пренощуваме.

Ден 5: Храфнтинускер – езеро Алфтаван (Álftavatn lake)

Дистанция: 12 км.

Преход: 4 – 5 часа.

Денивелация: 490 м. отрицателна

След закуска в хижата отново излизаме навън за поредния ден на приключения в Исландия. Ще преминем покрай склоновете на Reykjafjöll, а след това ще се изкачим към областта Jökultungur. От тук ще ни се разкрият красиви гледки към крайната за деня ни цел - езерото Алфтаван (Álftavatn), към цялият ни преход и трите глетчера Tindfjallajökull, Eyjafjallajökull, Mýrdalsjökull. Ако времето позволява ще изкачим връх Háskerðingur.

Напускаме цветните почви от лава и в следващата част от маршрута ни пейзажът става все по-зелен. Следва стръмно и каменисто спускане, но долу ще се озовем в рая на река Grashagakvísl. Тук събуваме обувките, за да прекосим реката и да достигнем крайната си цел за деня. Настаняваме се в хижата. Следват вечеря и нощувка.

Ден 6: Езеро Алфтаван (Álftavatn lake) – Емструр (Emstrur)

Дистанция: 15 км.

Преход: 6 – 7 часа.

Денивелация: 40 м. отрицателна

Започваме деня с още едно освежаващо „преджапване“ на поток. Ще преминем покрай зеления вулкан Stórasúla и през черната пустиня на Maelifellssandur. По пътя си ще видим и вулкана Hattafell, известен със своята странна плоска форма на върха. След като минем през тази черна пустиня ще достигнем метността Emstrur, откъдето ще имаме възможността да се насладим на гледки към глетчерите Eyjafjallajokull и Myrdalsjokull. Точно преди да достигнем хижата, в Ботнар (Botnar), ще се отклоним от пътя си, за да надникнем в 200-метровия каньон Markarfljotsgljufur, издълбан от глетчерната река Markarfljot. След цял ден ходене из черните пясъци ще се наградим със заслужена почивка в малък зелен оазис, където се намира и хижата, в която ще пренощуваме.

Ден 7: Eмструр – долината Tорсмерк (Thorsmork Valley)

Дистанция: 15 км.

Преход: 6 – 7 часа.

Денивелация: 300 м. отрицателна

Оставяме оазиса на Emstrur зад гърба си и се отправяме към долината Торсмерк, кръстена на скандинавския бог на гръмотевиците - Тор. Пътеката ни води само на няколко километра разстояни от величествения глетчер Myrdalsjokull. По пътя си ще минем покрай забележителния с формата си връх Einhyrningur (“Еднорогът”) и след това ще навлезем в гъстата брезова гора на Торсмерк. Това определено е невероятно място, на което ще имаме щастието да прекараме нощта. Настаняваме се в хижата. Следват вечеря и нощувка.

Ден 8: Кратерите Магни (Magni) и Моди (Modi) – Фимвьордухалс (Fimmvorduhals)

Дистанция: 16 км.

Преход: 7 – 8 часа.

Денивелация: 800 м. положителна

Ставаме рано и се отправяме към прохода между двата глетчера Eyjafjallajokull и Myrdalsjokull. Ще се разходим до два кратера, възникнали едва през 2010-та година, Магни (Magni) и Моди (Modi), кръстени на синовете на Тор. По пътя си ще можем да видим форми от лава като водопади и да научим как се е образувала и все още се образува Исландия. Връщаме се обратно в Торсмерк (Thorsmork). Нощувка.

Ден 9: Долината Торсмерк – Рейкявик

След закуска ще излезем навън, за да се разходим и да опознаем още по-добре прекрасната местност. Ще изкачим върха Valahnukur, за да се насладим на гледката към цялата долина и да се сбогуваме с долината и Лаугавегур.

Следобяд ще пристигнем в столицата Рейкявик и ще се настаним в хотела.

Ден 10: Рейкявик – София

Последният ден от това приключение ни отвежда обратно в България. Хващаме самолета обратно за София. Време е да си кажем „До скоро!”.

Цени:

 • Организационна такса, водаческа и екскурзоводна услуга и застраховка: 930 лв.
 • Трансфери: 450 лв.

*Наем на бус и билет за автобус.

 • Нощувки: 1350 лв.

*Нощувки в хотел и в хижи.

  Общи разходи: 2730 лв.

  Допълнителни разходи:

  - Самолетен билет от София до Рейкявик и обратно. Билетът се закупува самостоятелно от всеки участник в групата, след като програмата бъде потвърдена. Ориентировъчна цена на билета: 1000 лв.

  Записване:

  Може да се запишете чрез:

  • бутона "Записване"
  • да ни пратите e-mail на go.go.adventures.bg@gmail.com
  • да позвъните на телефон 0899009664.

  Необходимо е да преведете сумата за нашата услуга от 1110 лв. или капаро от 500 лв. до 14.06.2019 г. на сметка:

  Сдружение Гоу-Гоу-Адвентчърс

  ЕИК: 177190499

  BG43UNCR70001523040819

  UNCRBGSF

  Банка УниКредит Булбанк

  Какво да вземем със себе си?

  • Камера и бинокъл

  • Протеинови барчета, шоколад, сушени плодове и ядки, и други дребни неща за хапване по време на прехода

  • Резервни връзки за обувки

  • Спален чувал

  • Лека кърпа

  • Лека раница за личната екипировка по време на преходите

  • Челник/фенерче

  • Слънцезащитен крем, балсам за устни, слънчеви очила

  • Шише за вода – минимум 1 л.

  • Ръкавици – няколко чифта

  • Водо- и ветроустойчиви яке и панталони

  • Удобни обувки за планина

  • Маратонки, кецове или сандали

  • Полар, пуловер или друга връхна дреха

  • Яке/пухенка

  • Мембрана

  • Удобни дълги панталони

  *Go-Go-Adventures запазва правото си да променя програмите с цел Вашата безопасност.

  *Цената предлагана от Сдружение Гоу-Гоу-Адвентчърс е за услугата планински водач и екскурзовод. Всички други цени са с рекламна и информационна цел и не представляват предложение за продажба.

  Сподели програмата

  bottom of page